Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελλιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει
Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Διαδρομή 
Ράχη Τυμφρηστού- Κρίκελλο

Διαδρομή  Ράχη Τυμφρηστού - Κρίκελλο
Διαδρομή Ράχη Τυμφρηστού - Κρίκελλο

Ανεβαίνοντας στη Ράχη Τυμφρηστού, συνεχίζουμε νότια την ανάβαση σε μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή μέσα στα έλατα, χαραγμένη από τον Κρικελλιώτη εμπειροτέχνη στις διανοίξεις επαρχιακών δρόμων Δημήτριο Ντούμα και διανοιγμένη το έτος 1932 με προσωπική εργασία των Κρικελλιωτών, οι οποίοι δούλεψαν για τον σκοπό αυτό με το τσαπί και το φτυάρι δυο καλοκαίρια!

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδιαίτερα τον χειμώνα είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, αφού σχεδόν ποτέ δεν ξεμένει από χιόνι. Θεωρείται και είναι από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρυτανία.  


Καλλιακούδα

Η Καλιακούδα είναι ένα επιβλητικό βουνό του νομού Ευρυτανίας που βρίσκεται νότια του Καρπενησίου. Διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και τμήμα των παραπάνω βουνών. Το ύψος της είναι 2.101 μέτρα. Ο μεγάλος όγκος του και το υψόμετρο είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν πολλούς ορειβάτες και λάτρεις του βουνού να το επισκέπτονται, ακόμα και για ορειβατικό σκι στα λούκια και στις απότομες πλαγιές του.

Το μεγαλύτερο μέρος της Καλιακούδας καλύπτεται από εκτεταμένο δάσος ελάτου- ένα δάσος που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των βουνών της Ευρυτανίας. Στην περιοχή δόθηκαν μερικές από τις σκληρότερες μάχες του εμφυλίου πολέμου, αλλά και του 1821, όπως η μάχη της Καλιακούδας, όταν τα ελληνικά στρατεύματα ηττήθηκαν από τον στρατό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μάχη της Καλιακούδας 28-29 Αυγούστου 1823

Μετά τη μάχη του Κεφαλόβρυσου και το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη οι Έλληνες οχυρώθηκαν σε θέσεις στο βουνό Καλιακούδα, εμποδίζοντας την κάθοδο του πολυπληθούς τουρκικού στρατεύματος προς το Μεσολόγγι. Εκεί στις 28 και 29 Αυγούστου 1823 μετά από επανειλημμένες επιθέσεις και αφού-για κάποιους λόγους που ερευνώνται από τους ιστορικούς- οι Τούρκοι βρήκαν αφύλακτα περάσματα, νίκησαν τις ελληνικές δυνάμεις, όμως υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Από την ελληνική πλευρά σκοτώθηκαν 150 περίπου άνδρες και οι οπλαρχηγοί Ζυγούρης Τζαβέλλας, Νίκος Κοντογιάννης και Δήμος Κίτσος. Οι ηττηθέντες Έλληνες «μετά δε την φθοράν ταύτην διεσκορπίσθησαν` φόβος και τρόμος κατέλαβεν όλους τους άλλους` ουδαμού έκτοτε στρατόπεδον εσυστήθη, και το υπό τον πασάν της Σκόδρας στράτευμα κατέβαινε προς το Μεσολόγγι ανεμπόδιστον».(Σπυρ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, Κεφάλαιον ΜΔ΄, σελ. 61-62, έκδοσις δευτέρα, Λονδίνω).

Στο χώρο της μάχης στην Καλιακούδα στήθηκε μνημείο για τους πεσόντες και χτίστηκε εκκλησάκι προς τιμήν της Παναγίας. (Περισσότερα στο βιβλίο του Γιάννη Βράχα, Η Παναγιά της Καλλιακούδας, Αθήνα 1985).

Το βουνό διασχίζεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων, που προσελκύει τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας. Μερικά από τα σημαντικότερα ζώα του βουνού είναι ο λύκος και ο αγριόγατος του μοριά, ενώ από τα πτηνά ξεχωρίζει ο χρυσαετός.

Όσον αφορά την ανάβαση, η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη μέχρι την κορυφή, με αφετηρία την πλατεία του Μεγάλου Χωριού (750μ.). Το μονοπάτι κινείται αρχικά στα σοκάκια του χωριού, διασχίζει μεγάλο μέρος του ελατοδάσους και συναντά πολλές φορές το δρόμο μέχρι το διάσελο στα 1.750 μέτρα, απ' όπου και η τελική ανάβαση.

Λίγο πριν το καταφύγιο και σε υψόμετρο 1.400μ. περίπου, θα συναντήσετε το μνημείο της μάχης της Καλιακούδας και το εκκλησάκι Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ λίγο πιο πάνω από το καταφύγιο, το δάσος τελειώνει και ξεκινά η αλπική ζώνη του βουνού.

Καλλιθέα

Τοποθεσία στο Κρίκελλο Ευρυτανίας

.

Διαδρομές για πεζοπορία:

  1. Κρίκελλο - Αρέντα (κυκλική)
  2. Άγιοι Θεόδωροι - Τσούμα
  3. Κρίκελλο - Κρέμαση Αγκαθιώτη
  4. Κρίκελλο - Φαντίνο Ε4
  5. Παναγιά - Αθάνατο Νερό
  6. Παναγιά - Ανιάδα
  7. Αγ Θεόδωροι - Αγ Νικόλαος Σέλου
  8. Κρίκελλο - Αγ Ιωάννης - Διπόταμα - Φαντίνο

Παρατίθενται διαδικτυακός χάρτης Google με τις διαδρομές:

https://www.google.com/maps/d/u/2/edit?mid=1jlu8WWLMJEEiQ--RPmiEOH8tz2EdZxMs&usp=sharing 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε