Κρίκελλο Ευρυτανίας

Η γενέτειρα των προγόνων αλλά και των γονέων μας. Το χωριό που οι περισσότεροι από εμάς, ως παιδιά όλοι μαζί, παίξαμε, πέσαμε, χτυπήσαμε και κλάψαμε πολλές φορές . Αργότερα δε ως έφηβοι πολλοί από εμάς, νιώσαμε πως ερωτευτήκαμε ή και βιώσαμε έναν "έρωτα" με κάποιο πρόσωπο ή ακόμα και με τον Τόπο τον ίδιο .Το μέρος εκείνο που όλοι μας, αγαπήσαμε, αγαπάμε και θα Αγαπάμε. Το χωριό με την εκκλησία του Αϊ-Νικόλα να δεσπόζει περήφανη κι αγέρωχη, χειμώνες ατελείωτους, και, καλοκαίρια δροσερά όχι όπως τα συνηθισμένα. Στην πλατεία, που ονειρευτήκαμε τα καλοκαίρια όταν σμίγουμε και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε καλύτερες μέρες για το Κρίκελλο την Ευρυτανία και τα Ψηλά κι απάτητα βουνά της.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, ανατολικά του όρους Καλιακούδα, κοντά στις πηγές του Κρικελλοπόταμου (ή Κρικελλιώτη), και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. . 

Βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που φύονται πλάι στα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου.

Το Κρίκελλο υπήρξε η πρωτεύουσα του τέως Δήμου Ευρυτάνων από το 1833 και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1912.

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο. https://youtu.be/9gnvKMmhpuE

Χειμωνιάτικη άποψη του Κρικέλλου
Χειμωνιάτικη άποψη του Κρικέλλου

Από το Καρπενήσι απέχει 28 χιλιόμετρα. Ανεβαίνοντας στη Ράχη Τυμφρηστού, συνεχίζουμε νότια την ανάβαση σε μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή μέσα στα έλατα, χαραγμένη από τον Κρικελλιώτη εμπειροτέχνη στις διανοίξεις επαρχιακών δρόμων Δημήτριο Ντούμα και διανοιγμένη το έτος 1932 με προσωπική εργασία των Κρικελλιωτών, οι οποίοι δούλεψαν για τον σκοπό αυτό με το τσαπί και το φτυάρι δυο καλοκαίρια!

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδιαίτερα τον χειμώνα είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, αφού σχεδόν ποτέ δεν ξεμένει από χιόνι. Θεωρείται και είναι από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρυτανία.  

Η ύπαρξη του Κρικέλλου πιθανολογείται τουλάχιστον από τα βυζαντινά χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από τα τουρκικά φορολογικά κατάστιχα του 1454. 

Γύρω στα 1650 το Κρίκελλο συγκροτείται πιο οργανωμένα, με τη συνένωση 7 παλαιότερων διάσπαρτων ποιμενικών οικισμών (Αγκάθι, Μπολιάνες, Λογγιές, Κουμάσια, Κίθι, Κόρπη, Διαβολίτσι). Σκοπός, η δημιουργία ενός ενιαίου και οπωσδήποτε πιο προστατευμένου κεντρικού οικισμού, λόγω της δράσης των ληστών, που λυμαίνονταν την περιοχή, η οποία αποτελούσε ένα πολύ κομβικό πέρασμα στον δρόμο προς το σαντζάκι της Ναυπάκτου. 

Κατά μια εκδοχή, το χωριό ονομάστηκε Κρίκελλο, επειδή οι επτά αυτοί οικισμοί είχαν διάταξη κυκλικού σχήματος, τύπου κρίκου (κρικέλας). Το πιθανότερο όμως είναι το χωριό να πήρε το όνομά του από τη λέξη «Κρικέλ», που είναι βλάχικης ή σλάβικης προέλευσης. 

Η πηγή «Σωληνάρια»
Η πηγή «Σωληνάρια»

Στο πέρασμα των χρόνων, το Κρίκελλο αναδείχτηκε σε σπουδαίο γεωργοκτηνοτροφικό κεφαλοχώρι και γνώρισε μεγάλη ακμή μέσα στους αιώνες. Επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε κέντρο ολόκληρου του βιλαετιού του Καρπενησίου. Ξακουστοί ήταν οι Κρικελλιώτες χτίστες, οι ραφτάδες και οι τσαρουχάδες.

Μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά των Κρικελλιωτών και στην επανάσταση του 1821, στην οποία έλαβαν μέρος 74 αγωνιστές, ενισχύοντας τα στρατιωτικά σώματα των Γιολδασαίων, του Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών.

Οι Κρικελλιώτες έχουν ανεπτυγμένα το αισθήματα της κοινωνικής προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, της ατομικής ευθύνης, της πρωτοπορίας, της ελευθερίας, του χιούμορ, της αγάπης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και είκοσι χρόνια πρωτοπορούν στον αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα παρθένα δάση της Ευρυτανίας.

Επιπλέον, συνεχίζοντας την εθελοντική δράση των προγόνων μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το χωριό μας. Πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως το γήπεδο μπάσκετ, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, αποκλειστικά με δωρεές συγχωριανών και φίλων του χωριού.

Το ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ το 2020
Το ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ το 2020

 

Στις 23 Αυγούστου, στο πανηγύρι της Παναγιάς, το Κρίκελλο ζει στους ρυθμούς του γλεντιού, του κεφιού και της παράδοσης.  

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στο Κρίκελλο δημιουργήθηκαν δύο μπάντες.

1. Η "Μethod of Three", με σκοπό να προβάλουν τα τοπία αλλά και για να παντρέψουν ένα διαφορετικό είδος τραγουδιού, μεταξύ του δημοτικού τραγουδιού και του ροκ στοιχείου.  

2. Οι "Krikellica" με σκοπό να ενώσουν τους χωριανούς μέσω συναυλιών και να αναδείξουν το χωριό, αλλάζοντας στίχους γνωστών τραγουδιών.

Το Κρίκελλο λοιπόν εκτός από την εκτενή ιστορία την οποία διαθέτει σε βάθος χρόνου, διαθέτει και πάρα πολλούς ανθρώπους που θέλουν να δείξουν πόσο πολύ τους αρέσουν τα ακούσματα και τα στοιχεία του τόπου τους και θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από το χωριό. 

Για αυτό λοιπόν μπορείτε να γνωρίσετε το Κρίκελλο μέσα από τα κάτωθι βίντεο.


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε