Γνώριζες Ότι......

2022-12-13

Πόσες φορές έχεις διαβάσει την ετικέτα των προϊόντων που καταναλώνεις σε καθημερινή βάση; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί ποια είναι και από που προέρχονται τα συστατικά που αναφέρονται; Πόσες φορές έχεις αναζητήσει την διατροφική αξία που έχουν τα τρόφιμα που καταναλώνεις (ακόμα και αυτά που θεωρείς υγιεινά) και την επίδραση που έχουν τελικά στην υγεία σου; Πάμε να δούμε κάποια πράγματα που αξίζει να ξέρεις ως καταναλωτής και μπορεί να σε εκπλήξουν ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα. Γνώριζες λοιπόν ότι: 

  • Το κόκκινο υγρό που ρέει από τις ίνες μιας μέτρια προς ωμά μαγειρεμένης (medium rare) μοσχαρίσιας μπριζόλας όταν την κόβουμε με το μαχαίρι στο πιάτο ΔΕΝ είναι αίμα.! Κι όμως, αυτό που ακόμα και καλοφαγάδες κρεατοφάγοι ονομάζουν αίμα είναι η μυοσφαιρίνη. Η μυοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη, που δίνει στο ωμό κρέας τη χαρακτηριστική του κόκκινη απόχρωση. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αρχίζει να χάνει την δομή της και αλλάζει χρώμα στο γνώριμο καφέ-γκρι που χαρακτηρίζει το "καλοψημένο" κρέας. Για τους γνώστες πάντως, η νόστιμη και ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα είναι χρώματος κόκκινο.
  • Το ποπ κορν είναι δημητριακό ολικής άλεσης, χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό σνακ της καθημερινής διατροφής, εάν το παρασκευάσεις μόνος/η σου. Για έξτρα γεύση, αντί για αλάτι και βούτυρο (αγαπημένη αλλά και γεμάτη τύψεις συνταγή των απανταχού κινηματογραφικών αιθουσών), πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως κανέλα, σκόρδο, πιπέρι, πάπρικα, δεντρολίβανο. Λίγη φαντασία και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!
  • Τα μεταποιημένα προϊόντα της ντομάτας, όπως η μαγειρεμένη ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο είναι οι πλουσιότερες πηγές λυκοπενίου. Και θα με ρωτήσεις τι είν' τούτο;; Το λυκοπένιο, είναι μια από τις χρωστικές που δίνει το κόκκινο και ροζ χρώμα σε διάφορα λαχανικά και φρούτα και έχει αναδειχθεί από τις τελευταίες μελέτες ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο επιδρούν ευεργετικά στην υγεία. Μερικές από τις προστατευτικές πιθανές δράσεις του είναι η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της εμφάνισης της αρτηριακής πίεσης, η προστασία από τις επιζήμιες επιπτώσεις του ηλίου, η αποτροπή ή καθυστέρηση σχηματισμού καταρράκτη, η διατήρηση υγιών οστών κ.α. Για να μπορέσει όμως να απορροφηθεί από τον οργανισμό πρέπει να καταναλωθεί σε συνδυασμό με κάποιο διατροφικό λίπος π.χ. ελαιόλαδο. Ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση επιτυγχάνεται όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Φιλική συμβουλή: Μην προτιμήσετε να αυξήσετε την κατανάλωση της κέτσαπ (μεταποιημένο προϊόν ντομάτας) γιατί εκτός από λυκοπένιο, έχει και αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.!
  • Η ζάχαρη κρύβεται παντού. Προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν κατεξοχήν γλυκιά γεύση, μιας και χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό. Στις ετικέτες των τροφίμων θα την συναντήσετε με πολλά συνώνυμα, που συνήθως οι παρασκευαστές προτιμούν να χρησιμοποιούν για να ''μασκαρεύουν'' την αυξημένη παρουσία της. Κάποια από αυτά τα συνώνυμα είναι τα σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, σουκρόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, γαλακτόζη, σιρόπι Αγάβης, σιρόπι καρύδας, σιρόπι σφενδάμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κεσεδάκι επιδόρπιο γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών μπορεί να περιέχει έως και 45γρ. ζάχαρης, δηλαδή περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων να μην ξεπερνά τα 6-8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Άσε που τα επιδόρπια γιαουρτιού δεν περιέχουν τα πολύτιμα προβιοτικά, που διατηρούν την ισορροπία της γαστρεντερικής λειτουργίας.
  • Το τηγάνισμα μπορεί να γίνει πιο υγιεινό ακόμα και αν είναι από τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Πως θα γίνει αυτό; Βήμα 1ο: Το καταλληλότερο λάδι είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο σταθερό στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος και έχει μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση σε σχέση με τα σπορέλαια. Αυτό οφείλεται στην σύστασή του που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, στερόλες και βιταμίνες. Βήμα 2o: Ο χρόνος τηγανίσματος καλό είναι να μην ξεπερνά τα 10 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι μεταξύ 160-180 οC (δηλαδή περίπου στη μεσαία σκάλα της κουζίνας) για το ελαιόλαδο. Σε θερμοκρασίες πάνω από 180οC σχηματίζονται βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες. Βήμα 3ο: Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί συστήνεται η χρήση του ίδιου ελαιολάδου για το τηγάνι έως και τρεις φορές, σε αντίθεση με τα σπορέλαια που πρέπει να αλλάζονται σε κάθε τηγάνισμα. Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές και τεχνικές, μπορείς να νιώσεις ήσυχος ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες για τον εαυτό σου...έχοντας κάνει την χειρότερη επιλογή.! Επειδή όμως η συχνότητα μετράει, δοκίμασε συχνότερα να ψήνεις τις πατάτες (κομμένες για τηγάνι) στον φούρνο αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο και θα σε αποζημιώσει εξίσου η τραγανή υφή τους.

Οι διατροφικές γνώσεις βοηθούν τον καταναλωτή να δώσει προσοχή στις σημαντικές πληροφορίες σε μια ετικέτα και να αγνοήσει στοιχεία μάρκετινγκ, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιλογή τροφίμων και των τρόπων διαχείρισής τους. Διάβασε, ενημερώσου και συμβουλεύσου ειδικούς υγείας και διατροφής για να έχεις τον έλεγχο αυτών που τρως και να μπορείς να γίνεις μοχλός πίεσης στις βιομηχανίες τροφίμων για την παραγωγή πιο υγιεινών και φυσικών προϊόντων.

Ευανθία Μάνθου
Τεχνολόγος - Μικροβιολόγος Τροφίμων,
Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε